Liderul Partidului Socialist din Serbia (SPS), Iviţa Dacici, a recunoscut astăzi că Rusia face presiuni asupra sa să formeze o coaliţie cu naţionaliştii din Partidul Progresist Sârb (SNS) şi să rupă coaliţia sa cu Partidul Democrat (PD), principalul partid din ţară cu orientare pro-Uniunea Europeană. Sursa: Reuters
Dacici a afirmat că s-a aflat sub presiuni similare şi în urmă cu patru ani, când Washingtonul i-a cerut că formeze o alianţă cu democraţii.
''Credeţi că nu sunt presiuni şi din altă parte ?'', a declarat presei Dacici, fost purtător de cuvânt în timpul lui Slobodan Miloşevici. ''În urmă cu patru ani, reprezentanţii unor guverne occidentale mi-au cerut să susţin guvernul Partidului Democrat şi nimeni n-a fost îngrijorat în legătură cu aceasta în acea vreme'', a adăugat Dacici.
Iviţa Dacici, care a întreprins o vizită surpriză în Rusia săptămâna trecută, a afirmat că nu va ceda presiunilor din partea Washingtonului sau a Moscovei atunci când decide cu cine va forma viitorul guvern al ţării.
Agenţia AP, preluată de Agerpres, precizează că nici democraţii şi nici naţionaliştii n-au obţinut suficiente voturi la alegerile parlamentare din mai din Serbia şi încearcă să-i atragă pe socialişti pentru a forma un guvern de coaliţie, despre care UE speră că va continua obiectivul Serbiei de aderare la UE.
Rusia nu se opune în mod deschis candidaturii Serbiei la UE, dar oficiali de la Kremlin au avertizat în mod repetat că, dacă Serbia va deveni membră a UE, legăturile tradiţionale dintre cele două popoare slave vor fi afectate, la fel şi relaţiile comerciale dintre cele două ţări.
Liderul Partidului Democrat, Boris Tadici, care a pierdut alegerile prezidenţiale în favoarea liderului naţionalist Tomislav Nikolici, a avut o serie de negocieri cu Dacici pentru formarea unui nou guvern, aparent fără vreun