Nu doar apa vă ajută să nu vă deshidrataţi pe vreme toridă. La fel de bune sunt iaurtul, pepenele roşu sau supa. Alcoolul, cafeaua, ceaiul negru sunt pe lista interzisă. Sursa: REUTERS
Apa constituie 50-60 % din masă noastră corporală, iar în 24 de ore organismul consumă peste 200 ml de apă numai pentru respiraţie.
Apa ne ajută să controlăm temperatura corpului, ritmul cardiac, tensiunea, să avem un metabolism sănătos. Când temperaturile cresc, riscul să ne deshidratăm e cu atât mai mare, iar ceea ce mâncăm devine foarte important.
"Deshidratarea determină reducerea volumului de sânge şi implicit a rezervei de oxigen din muşchi, ceea ce se traduce printr-o stare de oboseală accentuată. În acelaşi timp, arderea caloriilor crează toxine (la fel cum benzina se transformă în gaze de eşapament), iar apa joacă un rol vital în eliminarea acestora", explică medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.
Cum se calculează necesarul de apă
Regula de a consuma doi litri de apă pe zi sau 8 pahare nu e susţinută de dovezi ştiinţifice, cu toate că nu e dăunătoare.
Medicii propun o altă metodă pentru a vă asigura că vă hidrataţi suficient. "Trebuie să urinaţi la fiecare două-patru ore, iar urina să fie deschisă la culoare. Dacă de la 8 dimineaţa la 3 după-amiaza nu mergeţi la toaletă decât o dată, iar urina este închisă la culoare, e un semn că nu v-aţi hidratat suficient", explică Nancy Clark, dietician şi nutriţionist sportiv în Boston.
Medicul Lygia Alexandrescu ţine să precizeze faptul că "riguros vorbind, necesarul de apă zilnic depinde de înălţime, greutate, temperatură ambiantă, stare de sănătate, nivel de activitate şi de dietă (una bazată pe fructe şi legume va necesita un aport mai mic de apă)".
Apă lângă cafeluţă
Pe lista de produse care trebuie consumate cu moderaţie