Ştiai că la circa 20 de minute de la consumarea unei băuturi carbogazoase nivelul glicemiei creşte ameţitor, iar glucoza rezultată din digestia zaharurilor este transformată direct în grăsime. Implicit, riscul de obezitate creşte. Iată ce alte efecte nocive au sucurile carbogazoase asupra organismului!
În băuturile carbogazoase şi nu numai, se găseşte benzoat de sodiu (E 221), un conservant chimic care asigură controlul microbial. În timp însă, această substanţă chimică poate favoriza apariţia astmului, alergiilor şi eczemelor.
Ba, mai mult, oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea California au observat că, în cazul copiilor care beau sucuri acidulate de cel puţin patru ori pe săptămână, riscul de apariţie a sindromului de hiperactivitate şi de deficienţă de concentrare (ADHD) creşte de aproape patru ori.
Afectează fertilitatea
În prezent, tot mai multe cupluri au probleme cu fertilitatea, iar în cele mai multe cazuri, stilul de viaţă dezordonat este frecvent incriminat. Specialiştii americani de la Clinica Mayo afirmă că de vină poate fi bisfenilul A (BPA), o substanţă care se găseşte în dozele de băuturi acidulate.
Aceasta perturbă activitatea sistemului endocrin, crescând astfel riscul de infertilitate. Substanţa are proprietăţi asemănătoare cu cea identificată în biberoanele şi recipientele de plastic, despre care se spune că favorizează apariţia cancerului.
Grăbeşte apariţia osteoporozei
Excesul de acid fosforic (E 338) este asociat cu un risc crescut de osteoporoza, atenţionează medicii. Atunci când este eliminat din organism, acidul fosforic atrage după sine şi o cantitate mare de calciu. Implicit, oasele sunt private de cel mai important mineral din compoziţia lor. Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin scăderea progresivă a masei osoase, ceea ce determină fragilizarea oaselor şi c