Uciderea preotului Tudor Marin, parohul Bisericii Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Focşani, înjunghiat mortal în lăcaşul de cult a amintit opiniei publice din ţara noastră de o altă crimă oribilă: cea a fratelui Roger Schulz, parohul mânăstirii ecumenice din Taize, loc unde tinerii din întreaga lume de diferite confesiuni creştine şi chiar de diverse religii se adună an de an pentru a discuta despre ceea ce uneşte şi nu despre ceea ce separă bisericile. Fratele Roger, simbol al dialogului interconfesional, a fost considerat un sfânt al timpurilor moderne. Bun prieten cu Maica Tereza, el a fost un aprig promotor al păcii primind pentru activitatea sa Premiul UNESCO pentru Pace şi Educaţie. Viaţa sa a fost brusc curmată de către o româncă din Iaşi, Luminiţa Solcanu, de religie romano-catolică, care pe 16 august 2005 a tăiat pur şi simplu gâtul prelatului, în faţa a mii de credincioşi, chiar în timpul rugăciunii de seară.
Roger Schutz, elveţian protestant, a părăsit în timpul celui de-al doilea război mondial Elveţia natală, ţară neutră, s-a alăturat Rezistenţei franceze şi în casa pe care a cumpărat-o în micul sat din Bourgogne, Taize, a ascuns evrei pe care îi ajuta să fugă din Franţa ocupată de nazişti. Alături de trei-patru prieteni a pus apoi bazele unei mânăstiri deschise tuturor religiilor, lăcaş care funcţionează şi astăzi, loc unde vin puhoaie de tineri de pe toate continentele. În anii 90, la iniţiativa Părintelui Galeriu, parohul Bisericii Sfântul Silvestru din Bucureşti, fost deţinut politic şi simbol al rezistenţei anticomuniste, zecilor de mii de tineri pelerini de la Taize, li s-au alăturat elevi şi studenţi români.
Ucigaşa fratelui Roger a fost diagnosticată cu schizofrenie şi a fost închisă într-un ospiciu din Dijon. Ca o răzbunare a sorţii, anul trecut a fost la rândul ei înjunghiată cu 17 lovituri de cuţit de colega