Ordonanţa de urgenţă privind trecerea Institutului Cultural Român sub conducerea Senatului a scandalizat societatea civilă şi a dus la o serie de proteste, scrisori deschise şi petiţii. Alina Mungiu a declarat că actualul guvern apelează la ordonanţe de urgenţă, deşi nu cu multă vreme în urmă critica vechea putere pentru acest mod de a guverna ţară. în plus, "nu e nimic în activitatea ICR care să reprezintă o urgenţă." Chiar şi inamicii politici ai directorului ICR, Horia Roman Patapievici, au sărit în apărarea sa. Printre ei se numără scriitorul Vasile Ernu, un reprezentant de frunte al noii stângi. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, Ernu declară că este limpede că motivul pentru care această ordonanţă de urgenţă a fost emisă este faptul că Patapievici este unul dintre aşa numiţii "intelectuali ai lui Băsescu", dar că, în ciuda simpatiilor politice ale managerului, ICR a fost una dintre puţinele instituţii care au funcţionat impecabil în România ultimilor ani. În apărarea directorului ICR s-au exprimat şi regizorii români de film, multipremiaţii Cristian Mungiu, Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu. Cristi Puiu a declarat tranşant că "nu grija faţă de cultura română i-a determinat pe noii guvernaţi să facă această mişcare, ci banala şi lipsita de glorie invidie."
Deşi declarase că nu va face epurări politice, Victor Ponta îi demite pe bandă rulantă pe vechii manageri ai instituţiilor publice. O altă victimă a acestei acţiuni este şi Dorin Dobrincu, directorul Arhivelor Naţionale ale României demis fără nici o explicaţie de ministrul de interne.
Mulţi artişti români au încins facebook-ul cu remarci anti USL şi anti Ponta pentru ceea ce ei numesc "politizarea ICR". "În curând, ICR va face doar filme comuniste", comenta un actor al Teatrului Naţional pe facebook, făcând referire la faptul că şeful comisiei de cultură din Senat, for