Grecia este, din punct de vedere social, un adevărat butoi cu pulbere din cauza măsurilor succesive de austeritate care au împins răbdarea populaţiei la extrem, avertizează, într-un interviu acordat EVZ, ambasadorul elen la Bucureşti, Georgios Poukamisas
Renegocierea acordurilor de împrumut depinde și de instalarea unor parteneri politici credibili la Atena, admite ambasadorul grec
Sursa: VLAD STĂNESCU
EVZ: Toată atenţia comunităţii internaţionale este concentrată pe alegerile din 17 iunie. Mulţi văd acest scrutin drept un referendum privind apartenenţa Greciei la Zona Euro. Sunteţi de acord cu acest punct de vedere sau îl vedeţi doar ca un mijloc de presiune asupra Atenei?
Georgios Poukamisas: Mai întâi de toate, sunt şi alte ţări spre care se îndreaptă atenţia comunităţii internaţionale – Egipt, au avut loc alegeri acolo, Siria. Sunt multe evenimente şi locuri din această lume care produc mai multă dramă decât Grecia, întâmplător în aceeaşi zonă geografică.
Dar, într-adevăr nu este tocmai un motiv de mândrie să îşi vezi ţara în mod constant în titlurile presei internaţionale. Ca să vă răspund la întrebare, cred că accentul trebuie pus pe două planuri: un mijloc de a exercita presiune asupra evenimentelor care urmează să aibă loc în Grecia, dar reflectă în egală măsură şi interesul faţă de drumul pe care va apuca Grecia după alegerile din 17 iunie. Ştiţi şi Dvs foarte bine că există în presă, dar şi în rândul cititorilor, un apetit pentru a dramatiza mai mult decât realitatea însăşi. Presiune pentru ce însă? Pentru a rămâne în Zona Euro? Cred că ştiţi că 80 la sută dintre greci susţin acest obiectiv. Iar acest procent a crescut cu totul surprinzător în timpul crizei şi constinuă să crească.
Atunci cum explicaţi toate aceste avertismente, ca să nu spun ameninţări, care vin dinspre ţările Zonei Euro?
Cred