Cristi Puiu, una dintre figurile emblematice ale noului val de regizori romani, premiat la Cannes, a explicat, intr-un interviu acordat duminica agentiei France Press, mobilizarea exemplara a artistilor romani in favoarea Institutului Cultural roman, luat in vizor de Guvernul Ponta.
Intrebat de ce sunt atat de ingrijorati de decizia ministrului Culturii, Mircea Diaconu, de a trece prin ordonanta de urgenta ICR de la Presedintie la Senat, Cristi Puiu a explicat ca Institutul functioneaza extraordinar de bine, iar politicienii nu fac decat sa ii distruga activitatea.
"Din nefericire, de fiecare data cand are loc o schimbare de guvern in Romania noua Putere arunca la gunoi tot ceea ce s-a facut, mai ales ceea ce functiona bine. Noii guvernanti vor sa isi puna ei amprenta istorica si atunci se apuca de distrus.
ICR functioneaza extraordinar de bine. Ceea ce se intampla astazi cu Institutul, unde schimbarile care se fac nu se bazeaza pe nicio analiza, ii priveste pe toti cetatenii romani, pentru ca situatia se poate repeta si in alte institutii", a declarat Cristi Puiu pentru AFP.
Binecunoscutul regizor roman a mai subliniat ca, in trecut, Romania nu avea sentimentul apartenentei la cultura europeana.
"In urma cu zece ani, cand ajungeam in strainatate si spuneam ca venim din Romania, toata lumea se gandea la Nicolae Ceausescu si Nadia Comaneci, asta era tot. Nici nu existam in lumea cinematografiei. Astazi totul s-a schimbat radical. Am iesit din aceste stereotipuri", a explicat el.
Intrebat daca acest lucru nu se datoreaza de fapt artistilor romani, Cristi Puiu a replicat: "Am iesit din aceste stereotipuri nu doar multumita noua, artistilor, ci si gratie ICR, care, cu insistenta, a facut cunoscut cinema-ul romanesc in strainatate, a stabilit legaturi cu festivaluri de prestigiu cum este cel de la Can