Pe data de 16 iunie 1904, domnul Leopold Bloom a luat micul dejun, după care a ieşit din casă. Călătoria sa prin Dublin a devenit o binecunoscută odisee urbană, creată şi transmisă direct în nemurire de către marele scriitor James Joyce.
Toţi irlandezii din lume, dar şi iubitorii capodoperei lui Joyce, „Ulise", sărbătoresc în fiecare an pe 16 iunie ziua lui Bloom. Bloomsday nu a trecut neobservată nici la Bucureşti. Astfel că, la nu mai puţin de 130 de ani de la naşterea lui James Joyce, eroul său a fost sărbătorit cum se cuvine exact în faţa unui Irish Pub care poartă (cum altfel?) numele scriitorului. Bucureştiul a intrat astfel pe harta celor 40 de metropole ale lumii în care opera lui Joyce este omagiată pe 16 iunie.
James Joyce la Bucureşti
Evenimentul a avut loc sub patronajul ambasadorului Irlandei în România, excelenţa sa domnul Oliver Grogan. Actorul Ion Caramitru, mare iubitor de literatură anglo-saxonă, precum şi Ilinca Goia şi Dorin Andone, de asemenea actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti, şi chiar poeta Denisa Comănescu au citit fragmente din mai multe volume ale lui James Joyce, dintre care nu au lipsit „Ulise", „Portretul artistului la tinereţe" şi „Oamenii din Dublin". De altfel, de curând, atât Editura Humanitas Fiction, cât şi Editura Art au republicat în româneşte lucrări ale marelui autor irlandez. Evenimentul de la Bucureşti a fost deschis de E.S. domnul Oliver Grogan, care consideră că „cititorii români sunt familiarizaţi cu opera lui James Joyce, iar noi încurajăm publicul larg să se alăture acestei manifestări culturale pentru a afla şi mai multe despre acest scriitor irlandez renumit".
Pelerinaj pe traseul lui Leopold Bloom
Zona zero a sărbătorii literare Bloomsday este bineînţeles Dublinul. Acolo, pe data de 16 iunie se face un adevărat pelerinaj pe urmele lui Leopold Bloom. Traseul eroului lui Joyce