Președintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaților, Raluca Turcan, crede că trecerea ICR din subordinea președintelui României sub controlul Senatului este "un abuz și o tentativa prost mascată de politizare a acestei instituții". Sursa: ARHIVA PERSONALĂ
"Este evident că trecerea ICR în subordinea Senatului va duce la politizarea instituției, la fel cum se întâmplă de obicei cu instituțiile care ajung în subordinea Parlamentului. Exemplul cel mai limpede este cel al Televiziunii Publice, unde Consiliul de Administrație se numește de către partidele politice pe baza algoritmului politic, iar controlul politic al instituției este uneori prezent și contestat, afectând cetățenii, instituția și prestigiul acesteia", scrie Raluca Turcan pe blogul său.
Președintele Comisiei de cultură mai apreciază că gestul "reprezintă un nou afront la adresa președintelui României, Traian Băsescu, în condițiile în care ICR era subordonat instituției prezidențiale încă din timpul președintelui Ion Iliescu". "Se pare că USL își doreşte cu orice preț să-l atace și să-l provoace pe președintele României, în speranța că va putea identifica pretexte bune de folosit pentru o eventuală suspendare", mai scrie ea.
În final, Raluca Turcan recomandă USL să țină cont de reacția societății civile și a oamenilor de cultură care s-au opus acestei măsuri arbitrare.
CITIȚI ȘI: Patapievici, invitat la Parlament de PSD și PNL, a refuzat să vină în absența presei Mihai Voicu: ICR a fost o instituție de propagandă personalăVictor Ponta: „Patapievici rămâne la ICR” Guvernul Ponta și-a ridicat în cap toată intelectualitatea română prin atacul la ICR. Sute de artiști contestă deciziaProteste de stradă pentru ICR. Urmează Mișcarea Papioanelor