În mai puţin de o săptămână, liderii mondiali se vor întruni în Brazilia, în cadrul Summitului Rio +20, pentru a decide ce fel de viitor dorim. La douăzeci de ani de la primul Summit al Pământului, tema este economia verde în contextul dezvoltării durabile şi al eradicării sărăciei.
De ce este importantă conferinţa şi de ce există aspiraţii către o „economie verde"? Economia verde oferă oamenilor o stare de bine şi o echitate socială sporite, reducând totodată în mod semnificativ riscurile pentru mediu şi penuria de resurse ecologice. Într-o economie verde, creşterea este stimulată de investiţii care reduc presiunile asupra mediului şi asupra serviciilor pe care ni le furnizează acesta, sporind în acelaşi timp eficienţa utilizării energiei şi resurselor.
Mai simplu, pentru a cita un diplomat african, este strategia pentru propria noastră supravieţuire. Economia verde este un mijloc de realizare a dezvoltării durabile, o strategie pentru prosperitatea oamenilor şi a planetei, atât astăzi, cât şi în viitor. Nu poate exista dezvoltare durabilă fără echitate socială, nu poate exista creştere fără o gestionare adecvată a resurselor naturale de care depind economiile noastre. Avem nevoie de dezvoltare durabilă pentru a genera prosperitate pentru mulţi, nu mizerie pentru toţi.
Am realizat progrese semnificative din 1992 până în prezent, dar, evident, nu suficiente. Milioane de oameni suferă încă de foame în fiecare zi. Dacă vom continua să utilizăm resursele în ritmul actual, în anul 2050 vom avea nevoie de echivalentul a peste două planete pentru a face faţă nevoilor noastre, iar mulţi dintre cei care aspiră către o viaţă mai bună nu-şi vor vedea dorinţele împlinite.
Cei mai săraci din societăţile noastre vor suferi cel mai mult dacă ne utilizăm resursele în mod nesustenabil, deoarece vieţile lor şi supravieţuirea lor zilnică d