Căldură suprasolicită organismul, iar acest lucru, pe fondul unor vulnerabilităţi, este resimţit mai acut de către cei cu probleme de sănătate
În lipsa unor măsuri de protecţie, canicula care a cuprins România de câteva zile îşi poate pune amprenta negativ asupra fiecărui organism, atenţionează medicii. Exceptând copiii şi bătrânii, care sunt cele mai vulnerabile categorii, bolnavii cronic sunt persoane în cazul cărora expunerea la soare la ore nepotrivite (de exemplu, în miezul zilei) poate duce la înrăutăţirea stării lor şi chiar la deces.
În această categorie intră persoanele cu boli cardiace, cele cu hipertensiune, cele cu afecţiuni ale sistemului respirator (BPOC, bronşită etc.), cele cu diabet (cele mai multe prezintă o vulnerabilitate la nivelul inimii) şi cele cu afecţiuni endocrinologice. De asemenea, măsuri de precauţie se impun şi în cazul persoanelor care au boli de rinichi şi al celor cu tulburări la nivelul sistemului nervos central, aşa cum sunt maladiile Alzheimer şi Parkinson.
Oboseala inimii, risc de deces
În general, expunerea la temperaturi ridicate determină o suprasolicitare a aparatului cardiovascular, care se manifestă prin creşterea frecvenţei bătăilor şi a debitului inimii, prin scăderea tensiunii arteriale şi a cantităţii de oxigen care ajunge la inimă.
În cazul celor cu boli de inimă, aceste modificări din corp pot determina, în primă instanţă, stări de leşin. Însă, în unele cazuri, căldura excesivă poate favoriza decesul. „Atunci când este foarte cald, organismul depune un efort suplimentar pentru a-şi menţine propria temperatură în limite normale. Iar pentru a se elimina căldura din corp, vasele de sânge se dilată, iar la nivel periferic se produce o vasodilataţie puternică", explică prof. dr Mircea Cinteză, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
În aceste condiţ