Liderul conservator a câştigat alegerile fără să condamne condiţiile drastice impuse de creditorii străini. Îi revine însă misiunea dură de a le implementa de acum înainte.
Antonis Samaras speră să renegocieze planul de salvare a Greciei pentru a atenua măsurile de austeritate
Sursa: REUTERS
Pentru a doua oară în decurs de o lună şi jumătate, Antonis Samaras, liderul conservatorilor greci, învingători în scrutinul legislativ de duminică, este chemat să pună bazele unui guvern politic.
Din noiembrie, când precedentul executiv socialist condus de Georgios Papandreou şi-a dat demisia, Grecia este condusă de guverne de tranziţie şi interimare.
Cu 129 de locuri din totalul de 300 în Parlamentul elen, conservatorii ar trebui să aibă o misiune mult mai uşoară, faţă de acum şase săptămâni, şi să formeze o coaliţie de guvernământ solidă care să preia dificila sarcina de a se achita de obligaţiile financiare internaţionale.
Cel mai probabil, Noua Democraţie, formaţiunea lui Samaras, se va îndrepta spre socialiştii din PASOK, clasaţi pe locul trei şi reprezentaţi de 33 de deputaţi în noul legislativ.
Evanghelos Venizelos, liderul socialiştilor, va fi un aliat crucial în misiunea de a gestiona bugetul ţării în condiţiile în care acesta a supervizat, în calitate de ministru de Finanţe, precedentele pachete de austeritate în guvernul Papandreou.
Syriza, coaliţia stângii radicale, clasată pe locul doi în alegerile de duminică, a refuzat din start orice negociere pentru formarea unei alianţe post-electorale, mulţumindu-se să se retragă în opoziţie.
"Vom controla guvernul în tot ceea ce va face şi vom face o opoziţie activă şi constructivă", a avertizat liderul Syriza, Alexis Tsipras, cel care în campanie a tunat şi fulgerat împotriva acordurilor financiare internaţionale încheiate de Grecia.
Ascensiunea sa politică a ţinut c