Premierul Victor Ponta se apără în fața acuzațiilor de plagiat spunând că a citat la sfârșitul lucrării autorii de la care s-a inspirat. Regulile academice de redactare a tezelor de doctorat nu prevăd însă această formă de citare, făcând distincția clară între citarea în text a autorilor consultați și bibliografia prezentată la finalul lucrărilor. Sursa: www.guv.ro
Victor Ponta a prezentat lucrările folosite la realizarea tezei sale de doctorat, subliniind că "este pregătit să se supună tuturor instanțelor".
"Sigur m-am inspirat din aceste cărți, la drept nu inventezi formule noi", a spus Ponta, explicând că respectivii autori au fost trecuți la finalul lucrării, în bibliografie. "Dacă trebuia să îi trec în subsolul paginii, este greșeala mea, mi-o asum și plătesc chiar cu titlul de doctor", a adăugat prim-ministrul.
Ghidurile academice de redactare a tezelor de doctorat recomandă citarea în notele de subsol sau în text. În bibliografie trebuie trecute sursele de bază, care au fost consultate pentru pregătirea lucrării, dar care nu au fost citate în text. Afirmațiile din teză care necesită o sursă care nu este atât de generală încât să fie introdusă în rubrica Bibliografie, trebuie să fie însă confirmate cu ajutorul notelor de subsol, introduse în articol într-o secțiune separată numită Note și plasată imediat înainte de secțiunea Bibliografie. "Utilizarea unor formulări originale preluate cuvânt cu cuvânt din alt autor fără precizarea corectă a sursei constituie plagiat – precum şi utilizarea ideilor altor autori, chiar dacă sunt parafrazate, fără precizarea corectă a sursei", se subliniază într-un ghid de redactare a lucrărilor, al Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din București.
Regula de bază în citarea lucrărilor este că fiecare referinţă la un alt text trebuie să includă cel puțin patru elemente: autorul textului, titlul,