Miklos Horthy, conducătorul Ungariei în perioada 1920-1944, se bucură de o controversată reabilitare, comentează jurnaliştii de la The Economist. Împreună cu el, şi scriitorii vremii sale, care făceau propaganda regimului, între care şi Nyiro Jozsef, a cărui reînhumare în Odorheiu Secuiesc a provocat un scandal diplomatic între România şi Ungaria.
Publicaţia citată face referire la dezvelirea, zilele trecute, a unui bust de piatră al fostului regent din Ungaria, eveniment care a avut loc la Csokako, un sat cu 1.300 de locuitori situat în apropiere de Budapesta. Printre participanţi s-au numărat şi membri ai extremei drepte din Ungaria, care au purtat uniforme militare.
Inaugurarea bustului de la Csokako este doar unul dintre evenimentele din ultima perioadă dedicate lui Miklos Horthy, existând chiar o dezbatere publică privind revenirea unui "cult Horthy".
Un exemplu de alte asemenea evenimente este numirea parcului din Gyormro după Horthy, scrie The Economist, care notează că Miklos Horthy este cea mai controversată figură din istoria modernă ungară.
De asemenea, la începutul lunii mai, doi deputaţi ai Fidesz, partidul de guvernământ, au participat la un bal organizat pentru strângerea de fonduri necesare unei statui a lui Miklos Horthy la Budapesta.
Susţinătorii săi afirmă că Horthy a redat mândria Ungariei post-tratatul de la Trianon, a adus pacea, stabilitatea şi creşterea economică şi a fost unul dintre cei mai mari iubitori de ţară din istoria lor. Prins la mijloc între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, Miklos Horthy a făcut tot ce era posibil pentru a proteja interesele naţionale.
Ungaria a rămas o cvasi-democraţie în mare parte din perioada în care Horthy s-a aflat la conducere. Ba mai mult, a fost, prin comparaţie cu ţările vecine, un loc "relativ sigur" pentru comunitatea evreiască, mai scriu jurnaliştii de la