Pacienţii spitalelor din Capitală se sufocă în saloane. Cel mai mult suferă copiii, mai ales cei din secţiile de boli infecţioase.
La Spitalul municipal de copii numărul 1, ieri, era foarte cald, ferestrele nu erau acoperite cu nimic, razele soarelui lovind direct în pici şi în mamele lor. Aici plimbările pe coridoare nu prea sunt permise, pentru că virozele îi pindesc pe toţi.
Potrivit administraţiei clinicii, situaţia are o explicaţie. „Conform regimului sanitaro-epidemic, în secţiile infecţioase sunt interzise jaluzele, draperii sau orice altceva pentru că acestea nu pot fi dezinfectate. Iar pentru condiţionere nu sunt resurse financiare", spune Sergiu Simco, directorul spitalului. De asemenea, managerul mai afirmă că reţeaua electrică învechită nu permite utilizarea unui număr mare de ventilatoare. Doar pe coridoare se mai găseşte câte unul, dar şi acela este dosit de ochii presei.
Mamicile copiilor bolnavi, nevoite să suporte temperaturi de peste 30 de grade, recurg la diverse metode: stropirea cu apă rece, serveţelele umede, acoperirea ferestrelor cu tapete, plapume ori umbra de afara. „Încercăm să ne descurcăm cum putem", mărturiseşte o mămică a unui bebeluş de câteva luni, care a ieşit în curte la umbra copacilor.
Administraţia îi sfătuieşte pe pacienţi să aerisească încăperile, chiar dacă curentul este periculos sănătăţii.
Pentru mulţi dintre locuitorii Capitalei de mare ajutor sunt punctele de asistenţă medicală, amplasate provizoriu în instituţiile medico-sanitare municipale. Aici, medicii oferă asistenţă necesară, sfaturi pentru a rezista caniculei, dar şi câte un pahar cu apă rece.
Azi, trei persoane au leşinat şi au fost duse cu insolaţii la Urgenţă. „Situaţia e alarmantă!", spune Petru Craveţ, purtatorul de cuvânt al instituţiei.