Mai mult de jumătate dintre liceeni sunt activi sexual. Cu toate acestea, principala lor preocupare este să nu aibă o sarcină nedorită şi nu să se protejeze împotriva bolilor venerice. Sursa: SHUTTERSTOCK
Un studiu prezentat azi de fundația ”Tineri pentru Tineri” și realizat în rândurile elevilor din liceele româneşti arată că 62% dintre aceştia şi-au început viaţa sexuală. Noua generaţiile a evoluat, iar adolescenții sunt tot mai informați în materie de sex şi protecţie. În schimb informaţiile lor sunt culese din mass-media sau din rândul prietenilor, pentru că cei mai mulţi părinți evită să discute despre asta cu copiii lor.
"Adolescenţii sunt preocupaţi de sex şi o vor face chiar dacă asta nu e pe placul părinţilor", explică Adina Manea, managerul fundaţiei ”Tineri pentru Tineri”, care încearcă să educe liceenii cu privire la relaţiile sexuale.
Același studiu arată că vârsta la care are loc primul contact sexual a crescut în ultimii ani, iar cei mai mulţi dintre tineri fac sex pentru prima dată în jurul vârstei de 16 ani în cazul băieţilor şi 17, în cel al fetelor.
Adolescenţii experimentează mai mult
Tinerii nu uită de protecție când vine vorba de sex, dar motivația lor este una eronată. Statisticile arată că peste 67% dintre ei s-au protejat la primul contact sexual. Îngrijorător este însă că cei mai mulţi caută să se protejeze de o sarcină nedorită şi nu de bolile cu transmitere sexuală. Dovadă stă şi faptul că 16% dintre tinerii activi sexual nu au folosit niciodată prezervativul, cea mai sigură formă de protecţie împotriva bolilor venerice.
“Tinerii sunt insuficient informați despre infecțiile cu transmitere sexuală. Aproape 2 din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală, dacă nu prezintă niciun simptom vizibil" spun reprezentanţii fundaţiei Tineri pentru Tineri.
Naivitatea