Confecţionaţi-vă coliere cu gheaţă, puneţi în camere draperii ori jaluzele închise la culoare şi folosiţi aragazul sau maşina de spălat cât mai puţin în timpul zilei. Sursa: REUTERS
Pe lângă instalaţiile de aer condiţionat, există soluţii de răcorire pe timp de vară mai ieftine şi mai plăcute. Pentru a nu avea saună în casă pe vreme caniculară, ţineţi cont şi de următoarele recomandări:
1. Nu mai gătiţi. Încercaţi pe cât posibil să nu mai folosiţi aragazul sau cuptorul, cel puţin în timpul zilei. Emană multă căldură şi va fi foarte greu să aerisiţi, când afară e la fel de cald. În plus, vara este foarte bine să nu consumaţi mâncare gătită.
"Mâncărurile grele, grăsimile, prăjelile sau mesele abundente dau un mare disconfort. Vara, cel mai indicat este să avem mese uşoare, bogate în vegetale, supe, compoturi, salate, ceaiuri de fructe reci sau la temperatura camerei", recomandă medicul de familie Călin Ciubotaru.
2. Scoateţi electrocasnicele din priză. Televizorul, laptopul, maşina de spălat generează căldură. Încercaţi să scoateţi electrocasnicele din priză atunci când nu le folosiţi. Indicat e să le utilizaţi seara când e mai răcoare.
3. Draperii închise la culoare. Căldura începe să se instaleze încă de dimineaţă aşa că încercaţi să aerisiţi cât mai devreme. Dacă nu obişnuiţi să vă treziţi la prima oră, ţineţi geamurile deschise toată noaptea şi închideţi-le dimineaţa.
Aerul curat de pe timpul nopţii vă va răcori întreaga casă şi vă va ajuta să dormiţi mai bine. Îmediat ce soarele începe să bată în geamuri, trageţi draperiile sau jaluzelele. Cele mai indicate sunt draperiile şi jaluzelele de culoare închisă care nu atrag căldura şi vor împiedica soarele să mai pătrundă în casă.
4. Improvizaţi. Puneţi un bol cu gheaţă pe masă şi plasaţi un ventilator în spatele lui. Ventilatoarele nu su