Avionul F-4 Phantom turc doborât vineri testa pentru NATO apărarea antiaeriană siriană iar distrugerea sa a dovedit eficienţa sistemelor ruseşti cu care este echipată Siria, potrivit unor experţi ruşi citaţi de agenţia RIA Novosti. Sursa: Reuters
Incidentul, survenit potrivit Ankarei în timp ce aparatul efectua o misiune de antrenament deasupra apelor internaţionale, iar potrivit Damascului, în timp ce încălca spaţiul aerian sirian, a cauzat un puseu de tensiune între cele două ţări şi se va afla, marţi, în centrul unei reuniuni a NATO, organizaţie din care Turcia face parte.
Agenţia RIA Novosti notează, citându-l pe expertul Said Aminov, că zborul viza, “după toate probabilităţile", să testeze sistemele siriene de apărare antiaeriană.
“Avionul zbura la altitudine joasă, iar acesta este unul dintre elementele-cheie ale încălcării oricărui sistem de apărare antiaeriană", adaugă RIA Novosti, citându-l pe Aminov, care conduce site-ul specializat “Vestnik PVO".
Această opinie este împărtăşită, potrivit RIA Novosti, de expertul rus Igor Korotcenko, de la Centrul de analiză a vânzărilor de arme internaţionale.
Scopul probabil al misiunii era “de a forţa mijloacele de ochire ale bateriilor siriene să se declanşeze, de a activa staţiile radar şi poate de a provoca bascularea lor în regim de luptă", adaugă Igor Korotcenko, citat de RIA Novosti, preluată de AFP.
“Turcia este membru al NATO, unde se practică schimbul de date de recunoaştere cu ceilalţi membri ai alianţei, şi desfăşoară o activitate de informare radio-electronică activă în jurul Siriei", potrivit aceluiaşi expert.
Incidentul dovedeşte “eficienţa apărării antiaeriene siriene, a cărei bază este constituită din baterii cu rază medie de acţiune de producţie rusească Buk-M2E, Pechora-2M şi din sisteme de apărare antiaeriană Pantsir-S1", mai