Personalităţi din breaslă şi presa din străinătate remarcă schimbările din statutul Institutului Cultural Român şi vorbesc despre susţinerea artiştilor români pentru fostul sistem de organizare. Sursa: LIBERTATEA/ CODRIN PRISECARU
Scandalul pornit de schimbările făcute de Guvernul Ponta în statutul Institutului Cultural Român a apărut în publicaţia "Variety". Regizori români cunoscuţi în toată lumea datorită performanţelor sunt citaţi în materialul care evidenţiază faptul că ordonanţa de urgenţă este în dezacord cu părerea celor implicaţi şi a opiniei publice.
Această ordonaţă este o "intruziune brutală a politicii în viaţa culturală", citează "Variety" grupul numeros, din care face parte şi Cristian Mungiu, care a semnat o petiţie pentru ca această ordonanţă să fie anulată. Aceeaşi publicaţie remarcă faptul că ICR era sub autoritatea preşedinţiei, dar "a fost independent şi nepartizan ani de zile".
Oamenii din breaslă susţin conducerea ICR
Edward Foster, poet, critic şi fondator al editurii Talisman House, îşi exprimă şi el îngrijorarea cu privire la aceste schimbări printr-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului şi Senatului. "Institutul Cultural Român, în forma actuală, a fost foarte eficient în a promova România şi cultura ţării în toată lumea", spune el. Dă ca exemplu publicarea a două antologii de poezii, dar şi a romanului "Chira Chiralina" în limba engleză de către editura a cărui preşedinte este. "Este prima traducere realizată şi publicată în engleză din ultimii 75 de ani", remarcă el.
"Au ajuns zvonuri la noi că s-ar lua în considerare schimbarea organizării institutului. Sper că aceste zvonuri sunt false. Munca depusă de institut şi efectele ei au fost critice pentru a menţine locul României printre liderii culturali ai lumii", mai spune scriitorul.
Realizări cu un buget mic
Alissa Simon, reprezentant al Festivalu