Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, care stabileşte faptul că România este reprezentată la reuniunile Consiliului European fie de primul-ministru, fie de preşedinte, în funcţie de caz. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În favoarea acestui proiect de lege s-au exprimat 72 de senatori, 17 au votat împotrivă, în timp ce trei senatori s-au abţinut de la vot.
Principala prevedere a acestui act normativ este cea prin care se stabileşte, în funcţie de caz, dacă delegaţia României la reuniunile Consiliului European va fi condusă de primul-ministru sau de preşedintele ţării.Conducătorul delegaţiei României va trebui stabilit, prin acordul primului-ministru şi al preşedintelui, în situaţia în care cei doi nu vor putea ajunge la un consens, atunci Parlamentul va decide acest aspect, într-o şedinţă de plen comun.
''Conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau primul-ministru al Guvernului României. Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin accord între Guvernul României şi Instituţia Prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii. În situaţia în care acordul prevăzut la alin. (2) nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European'', precizează articolul 19 din legea amintită.
Parlamentul stabilește mandatul delegației
De asemenea, Parlamentul este cel care stabileşte mandatul de negociere al României la reuniunile internaţionale, conducătorul delegaţiei ţării noastre trebuind să prezinte, în faţa plenului reunit al Parlamentului, mandatul.
''Guvernul transmite Parlamentului în minim 7 zile, î