Armata siriană a mai luat în vizor un avion turcesc, la doar o zi după ce doborâse altul. Experţii susţin că regimul Assad face astfel o demonstraţie de forţă la adresa NATO. Sursa: REUTERS
Liderii occidentali au condamnat în termeni fermi doborârea, vineri, de către armata siriană a unui avion militar turcesc, în timp ce membrii NATO se reunesc astăzi pentru a discuta despre incidentul pe care Turcia îl consideră "un act ostil". UE, care a adoptat ieri noi sancţiuni împotriva regimului sirian, a cerut guvernului de la Ankara să se abţină de la orice replică militară.
Încă un incident
Între timp, un nou incident aerian între Siria şi Turcia, care nu a făcut nicio victimă şi nicio pagubă materială, s-a produs deasupra Mării Mediterane. Un avion Casa CN-235 de căutare şi salvare al armatei turce care participa la căutările celor doi piloţi ai aparatului F-4 doborât vineri a fost luat în ţinta unui sistem de apărare sol-aer sirian, ultima etapă înaintea deschiderii focului. Nu se ştie deocamdată dacă aparatul de zbor se afla în spaţiul internaţional sau în cel sirian. Turcia şi-a informat imediat aliaţii din NATO în legătură cu acest nou incident.
Potrivit oficialilor de la Ankara, avionul doborât vineri se afla în spaţiul aerian internaţional când a fost lovit. Turcia a recunoscut că avionul a intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian al Siriei, dar susţine că a fost doborât la circa 15 minute după ce a revenit în spaţiul internaţional. Cei doi piloţi turci sunt în continuare daţi dispăruţi.
Atac-avertisment
Experţii avertizează că atacul lansat vineri de Siria demonstrează că regimul lui Assad dispune de capacităţi militare semnificative şi ar fi doborât avionul turcesc tocmai pentru a avertiza Occidentul faţă de o eventuală intervenţie armată în ţara arabă.
O altă ipoteză este că NATO a