"Evenimentul zilei" vă prezintă cele mai importante modificări propuse la Legea Dialogului Social, pe categorii. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a transmis săptămâna trecută către partenerii sociali cele patru proiecte de Ordonanţă de Urgenţă prin care ar urma să fie modificată Legea Dialogului Social, adoptată cu doar un an în urmă.
Trecând peste greşelile gramaticale şi ortografice în care abundă cele patru texte, la fel ca şi e-mail-ul ministrului către partenerii sociali, se desprinde o abordare evidentă pro-sindicate.
Cele mai importante noutăţi faţă de legea din 2011 sunt de altfel concentrate în proiectul de ordonanţă privind partenerii sociali, cu precădere după articolul 23, de unde începe capitolul despre sindicate.
CES Printre domeniile de competenţă ale Consiliului Economic şi Social apare Banca Naţională, iar una dintre comisiile de specialitate permanente se va ocupa de politici financiare, fiscale şi de venituri. Biroul executiv va avea un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi şase membri. Până acum, erau trei vicepreşedinţi şi trei membri. Indemnizaţia preşedintelui va fi la nivelul unui secretar de stat, 4.800 de lei. Anul trecut, ea a fost de circa 3.400 de lei. La această sumă se raportează toate celelalte indemnizaţii din CES. Nu mai pot face parte din plen cei care au făcut poliţie politică. Întâmplător sau nu, actualul preşedinte al CES a primit un asemenea verdictde la CNSAS în 2007.
Parteneri sociali A dispărut limita minimă de 15 angajaţi din aceeaşi unitate necesari pentru a înfiinţa un sindicat. Este neclar, însă, dacă asta înseamnă că poate face sindicat şi un singur angajat sau că e nevoie de participarea tuturor. Liderilor sindicali nu le mai pot fi modificate sau desfăcute contractele de muncă din motive neimputabile lor timp de doi ani după ce au părăsit această poziţie.