Asistenţa guvernamentală în sprijinul băncilor mari va fi folosită şi de-acum înainte şi este un lucru dăunător pentru economie deoarece aceasta canalizează capital către sectoarele necompetitive şi asigură permanentizarea datoriilor suverane uriaşe, susţine un profesor de economie şi capitalism.
„Economiile unde băncile sunt influenţate de guvernele lor au, în general, un viitor mai dificil”, a declarat Garett Jones, profesor emerit la Mercatus Centre în cadrul George Mason University pentru postul de televiziune CNBC.
„Noi, economiştii, întotdeauna am considerat asistenţa guvernamentală a băncilor drept o chingă de deschidere care trebuie folosită doar în cazuri de urgenţă, însă se pare că aceasta a devenit parte din dieta zilnică a ţărilor bogate. Şi cred că este ceva care va rămâne cu noi pentru mult de-acum înainte. Fondurile de urgenţă, în special fondurile de urgenţă pentru bănci, sunt un lucru etern”.
Susţinerea guvernamentală are efecte nocive
Fondurile de urgenţă de tipul celor folosite de guvernul Statelor Unite în sprijinul marilor bănci americane în 2008 şi 2009 au provocat un nivel uriaş al datoriei şi au permis sectorului bancar să ia decizii necugetate deoarece ele ştiu că pot depinde de stat pentru a le scoate din bucluc, a adăugat Jones.
„Sectoarele care au eşuat sunt exact acelea care au susţinere guvernamentală implicită sau explicită. Capitalismul poate duce la greşeli mari, dar pentru a genera dezastre îţi trebuie o garanţie guvernamentală”, a declarat profesorul de economie.
Spania a devenit, luni, ultima ţară nevoită să ceară asistenţă guvernamentală din partea partenerilor din Uniunea Europeană pentru a-şi putea sprijini sectorul bancar. În aceeaşi zi, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a retrogradat ratingul a 28 dintre cele 33 bănci spaniole. Această retrogradare urmează unei re