Potrivit ACPR şi UGIR-1903, modificările la Legea Dialogului Social încalcă inclusiv trei articole din Constituţie. Sursa: CODRIN PRISECARU
Reacţia patronatelor faţă de propunerile de modificare a Legii Dialogului Social nu s-a lăsat mult aşteptată. Liderii a 10 din cele 13 confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional vorbesc despre o dictatură a sindicatelor şi acuză Guvernul că ar fi preluat de fapt textele direct de la sindicate.
Într-o conferinţă de presă desfăşurată ieri, reprezentanţii Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) şi cei ai UGIR-1903 au atacat dur propunerile de ordonanţă de urgenţă venite de la Ministerul Muncii. Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR), propunerile Guvernului încalcă trei articole din Constituţie şi mai multe convenţii internaţionale. De asemenea, noul cadru legislativ ar elimina organizaţiile de IMM-uri din dialogul social, lipsind 600.000 de patroni de reprezentare la acest nivel.
Irina Manole, prim-vicepreşedinte UGIR-1903, a mers chiar mai departe, spunând că în propunerile ministerului există articole introduse de grupuri de interese, care vor afecta stabilitatea mediului economic.
Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al ACPR, a mai remarcat şi eliminarea interdicţiei sindicaliştilor de a face politică.
Printre problemele invocate se mai numără interdicţia ca o firmă să fie în mai multe patronate, obligarea firmelor să suporte o parte a costurilor activităţii sindicale, mutarea la Ministerul Muncii a deciziei privind reprezentativitatea patronatelor şi amenzile mari pentru neparticiparea la negocierile colective.
Între timp, Ministerul Muncii a surprins pe toată lumea şi a publicat un proiect diferit de cele discutate luni cu sindicatele şi patronatele. Din acesta lipsesc une