Internetul Wi-Fi public poate fi extrem de periculos pentru utilizator, deoarece datele acestuia sunt uşor interceptate. Specialiştii recomandă măsuri de protecţie intensive.
De câte ori nu ne-am găsit cu laptopul sau smartphone-ul printr-un oraş străin, fără o conexiune internă de internet, încercând să găsim internet wireless gratuit? Ne-am bucurat când am dat peste semnal bun, dar nu şi peste o parolă. Ne-am verificat rapid conturile de e-mail, reţelele de socializare şi am schimbat două vorbe cu iubita pe Messenger. Ei bine, în tot acest timp cineva putea să ne monitorizeze şi să ne fure parolele.
Chiar dacă nu conştientizăm puterea hackerilor şi riscurile la care ne expunem atunci când nu suntem atenţi cu siguranţa pe internet, acestea sunt foarte reale. Majoritatea hotspot-urilor (locurilor publice cu Wi-Fi gratuit) sunt necriptate. Astfel, cu ajutorul unor programe, orice hacker poate să vadă parolele utilizatorilor.
Riscuri
Wi-Fi-ul a apărut pentru prima dată în lume în jurul anului 1985, în SUA. În 1991, americanii de la AT&T au realizat primul sistem care folosea un protocol wireless pentru casierii. Cu toate acestea, termenul nu a folosit niciodată folosit până în august 1999. De atunci, reţelele wireless s-au dezvoltat.
Consecinţa: tehnologia a devenit foarte ieftină atât pentru producători, cât şi pentru utilizatori. Este nevoie doar de un laptop cu baterie rezistentă pentru a te conecta la laptop pe stradă sau într-o cafenea. De asemenea, reţelele de acest fel elimină cablurile atât de prezente în oraşe, dar şi în casele oamenilor.
Totuşi, avertizează specialiştii, sunt numeroase riscuri ascunse ale acestui tip de conexiune, după cum arată şi site-ul lifehacker.com. Pentru a contracara posibilitatea ca parolele să fie sparte definitiv, utilizatorii trebuie să se asigure că au anumite setări