De curând, a avut loc în Deşertul Iudeii, pe platoul de la poalele Muntelui Masada situat în apropiere de Marea Moartă, una dintre cele mai spectaculoase puneri în scenă a operei „Carmen" de Bizet. Opera Naţională a Israelului a ales să plaseze trista poveste de dragoste a triunghiului amoros Carmen, Don José, Escamillo în acest copleşitor decor natural.
Un număr uriaş de artişti, nu mai puţin de 800, incluzând soliştii, orchestra, baletul operei, dansatori de flamenco aduşi special din Spania şi corul operei, căruia i s-a adăugat un cor de copii. Pe lângă artişti, în cadrul montării au apărut zeci de figuranţi, dar şi 7 măgari şi 10 cai. Pe platoul de la Masada s-a construit un teatru în aer liber cu 50.000 de locuri, dotat cu o parcare pentru 200 de autocare, sute de toalete şi baruri. În seara premierei, deşertul a fost populat brusc de zecile de mii de oameni, iubitori de operă sau simpli turişti cu dare de mână, dornici să vadă cu ochii lor minunea. Văzând atâta puhoi de lume, aveai impresia că intri pe un stadion, la un meci de fotbal, şi nicidecum la un spectacol de operă. Doar toaletele superelegante, bijuteriile scumpe şi dâra de parfum lăsată în urmă de doamne îţi schimbau prima impresie. La fiecare intrare se distribuiau gratuit sticle cu apă, organizatorii neuitând nici o clipă că totul se petrecea în plină vară, ba mai mult, în plin deşert.
Numai în seara premierei s-au împărţit 300.000 de litri de apă. Intrând în amfiteatrul construit special pentru acest eveniment, priveliştea te lăsa fără grai. Întreg Muntele Masada era luminat, iar „scena" naturală pe care urma să se interpreteze opera „Carmen" punea complet în umbră orice decor, oricât de măreţ, făcut vreodată în sălile operelor din întreaga lume din carton, lemn şi alte materiale. Până la urmă, tot Bunul Dumnezeu rămâne cel mai inspirat „scenograf".
Înainte de începer