Ministrul interimar de la Educatie, Liviu Pop, incearca sa lamureasca scandalul "subiectiva-predicativa" de la Evaluarea Nationala, precizand ca, in opinia sa, corecta ar putea fi si cealalta varianta: atributiva.
Intr-un interviu acordat Realitatea Tv, Liviu Pop ii invita la dezbatere nationala "pe cei mai priceputi la gramatica, ca sa evitam sa dam interpretari pe viitor".
Liviu Pop a anuntat, miercuri seara, ca a emis un ordin intern in care a cerut modificarea baremului de corectare. Asadar, pentru cel mai controversat subiect de la Evaluarea Nationala, in care elevii erau pusi sa identifice subordonata din fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii", vor fi punctate atat varianta "subiectiva", prevazuta de barem, cat si cea "predicativa".
Procedura spune clar insa ca orice modificare se face cel tarziu in ziua examinarii, insa inainte ca subiectele sa fie transmise elevilor.
Un criteriu important care l-a determinat pe ministru sa modifice baremul dupa corectarea lucrarilor l-a reprezentat raspunsul pe care l-au dat elevii: "aproximativ 42 la suta au raspuns ca propozitia ar fi subiectiva si 40 si ceva la suta, ca ar fi predicativa", a justificat Pop.
Cu o zi inainte, seful de la Educatie a transmis, clar, ca nu vor fi modificari in barem, sfatuindu-i pe elevii care se simt nedreptatiti sa faca o contestatie.
De asemenea, el l-a invinovatit pe fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, pentru ambiguitatea subiectului in cauza, pentru ca toate subiectele au fost realizate si sigilate in luna martie, desi, cu doar doua saptamani inainte, il acuza pe predecesorul sau ca nu a finalizat subiectele pentru examenele absolventilor de gimnaziu si de liceu.
In cadrul interviului de la Realitatea, Pop a explicat ca a decis, pana la urma, ca si varianta "predicativa" este corec