Mircea Susnea Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a stabilit regulile de urmat pentru a combate efectele negative ale caniculei asupra sanatatii si bunastarii animalelor.
Strategia sezonului estival impune obligatii pentru proprietarii de animale, agentii economici si operatorii din industria alimentara. Astfel, proprietarii si detinatorii de animale trebuie sa respecte masurile dispuse de autoritatile veterinare, sa faca tot posibilul sa protejeze animalele de stresul termic, sa le asigure permanent apa potabila pentru adapare, la o temperatura adecvata, sa le administreze hrana în cantitati mai mici decât cele normale, dar mai frecvent si sa le fereasca de razele directe ale soarelui, asigurand adaposturilor o ventilatie corespunzatoare. De asemenea, proprietarii trebuie sa anunte medicul veterinar in caz de detectare a semnelor instalarii hipertermiei, precum uscarea mucoaselor gingivale si oculare, cresterea frecventei cardiace si respiratorii, deshidratare, letargie. "Pe perioada caniculara trebuie sa atentionam populatia cu privire la animalele detinute, oamenii trebuie avertizati sa cumpere alimente de la unitati autorizate, nu de la scara blocului pentru a preveni aparitia cazurilor de toxinfectie alimentara", precizeaza Mircea Susnea, directorul Directiei Sanitar - Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi.
Agentii economici si operatorii din industria alimentara trebuie sa interzica introducerea produselor de origine animala depreciate calitativ sau cu termene de valabilitate expirate, sa interzica depozitarea si pastrarea in unitatile de procesare sau in unitatile de alimentatie publica a subproduselor care nu sunt destinate consumului uman si luarea masurilor de protectie astfel incat sa nu fie posibila patrunderea in unitati a unor animale sau insecte ori daunatori (caini,