Pastilele care au depăşit termenul de valabilitate pot da reacţii adverse mai severe şi,foarte important, îşi pierd eficienţa terapeutică, atenţionează medicii.
Foarte multe dintre pastile îşi păstrează eficienţa încă o perioadă după depăşirea termenului înscris pe ambalaj. Din precauţie, producătorii de medicamente fixează de obicei un termen de valabilitate ceva mai mic decât cel real, constatat în urma unor studii specifice. Însă cât de lungă este perioada în care medicamentele mai pot fi folosite după expirare nu se ştie pentru fiecare produs farmaceutic în parte. De aceea, specialiştii au convenit asupra unor reguli generale.
„Atâta vreme cât nu este vorba de un antibiotic sau de un tratament pentru boli grave, medicamentele pot fi administrate pe o perioadă de până la şase luni din momentul expirării", spune profesorul doctor Dumitru Lupuleasa, decanul Facultăţii de Farmacie din Bucureşti şi preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
Ar putea fi eficiente până la un an
De-a lungul timpului, au apărut câteva studii care spun că medicamentele au, în general, un termen mai lung decât cel înscris pe ambalaj şi că administrarea lor după expirare nu ar reprezenta un pericol.
Cel mai mare studiu de acest fel a fost publicat în anul 2006, de Agenţia Americană pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor (FDA) şi spunea că 88% din tratamentele păstrate în Rezerva Naţională Strategică în eventualitatea unor situaţii de urgenţă ar avea o valabilitate cu cel puţin un an mai mare decât cea înscrisă pe ambalaj. Printre medicamentele aflate în această rezervă se numără analgezice, antibiotice, antivirale şi antimalarice.
„Dacă sunt depozitate corespunzător, multe medicamente pot fi administrate după data expirării", se arată în studiul publicat de
„Revista de Ştiinţe Farmacologice". Totuşi, farmac