În ultimele zile, judeţul Teleorman o fost invadat de ţânţari. Grav este faptul că, spre deosebire de anii trecuţi, aceste insecte par mult mai agresive, iar înţepăturile lor sunt din ce în ce mai periculoase. Alexăndrenii acuză autorităţile că au „botezat” substanţele folosite la dezinsecţia din urmă cu o săptămână, când un avion a survolat municipiul.
Ţânţarii au devenit o problemă extrem de importantă în Alexandria. Insectele s-au înmulţit peste măsură, iar acum creează neplăceri oamenilor care nu mai ştiu ce să facă pentru a scăpa de înţepături. Chiar dacă autorităţile au împrăştiat soluţii împotriva ţânţarilor, acestea nu au dat prea multe rezultate din cauza ploilor care au căzut în ultimele zile.
Medicii spun că insectele par mai agresive decât în anii trecuţi, iar înţepăturile lor nu sunt doar enervante, ci şi periculoase. Pe lângă mâncărimi şi dureri de cap, muşcăturile ţânţarilor pot transmite şi ei boala Lyme, pe lângă căpuşe.
De la ţânţari poţi lua paraziţi şi virusuri
Saliva ţânţarului, cea pe care ne-o injectează atunci când ne înţeapă, poate conţine parazitul Plasmodium, care dă malarie şi virusul febrei galbene, ambele frecvente în Africa, dar extrem de rare în România.
De asemenea, ţânţarul ne poate transmite virusul West Nile, care a infectat şi a creat probleme populaţiei din America de Nord. Anul trecut în România au existat 7 cazuri confirmate de pacienţi infectaţi cu virusul West Nile, unul dintre ei fiind în Teleorman.
Simptomele, care apar în doar 20 la sută din cazuri, sunt: febră, dureri de cap, senzaţie de greaţă şi în unele situaţii se observă şi inflamarea ganglionilor limfatici. Oricare dintre aceste simptome ar trebui să ne trimită la medic, mai ales dacă apar după o înţepătură de ţânţar.
Muştele aduc microbii pe picioare
Chiar dacă nu înţeapă, şi muştele sunt periculoase. Aceasta pentru că