Invitat în emisiunea "Exces de Putere", ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a dezvăluit că România exporta în anii 2010 şi 2011 circa 1,2 TerraWaţi, în timp ce importa tot în jur de 1 TW.
"Eu vă prezint cifre globale. Export, în 2010, 1,2 TW/h. În 2011, aproximativ la fel, 1,19 TW/h. Importuri, în 2010, 1TW şi în 2011 0,98 TW", a arătat ministrul.
"Energia exportată putea să fie livrată în România şi nu trebuia importată. Preţul de export este preţul firmei care exportă, care poate să fie cu 30%, 50% sau dublu sau chiar triplu, pe timp de criză. Nu pot să vă dau cifrele exacte acum, dar media între preţul pieţei româneşti şi preţul la care s-a vândut este undeva între 30 şi 60 de lei pe MW.
Adriean Videanu, fost ministru al Economiei în perioada menţionată, a precizat că, din anul 2003, România este membră a UCTE, Uniunea de Coordonare a Transportatorilor de Energie, iar România şi-a legat sistemul naţional în 2004 într-un sistem sincron cu UE. "Din acel moment, piaţa a devenit unică pentru România şi nimeni nu poate interzice importul şi exportul de energie. Ideea că s-ar fi importat şi exportat este de domeniul fantasmagoricului. Energie tranziează tot timpul România. Mai mult decât atât, 154 este preţul de început, preţ care s-a indexat, astfel că se ajunge la preţul pe care l-am stabilit eu", a declarat Videanu.
"În acel contract, absolut toată lumea a câştigat. Au câştigat Turceni, Rovinari, HidroElectrica, NuclearElectrica, Transgaz. Aceea decizie nu a fost o decizie luată de unul singur, ci în urma unei analize", a punctat fostul ministru.
"Exportul a adus profituri tuturor companiilor, iar cel mai mare beneficiar al acelui contract a fost SNLO, prin păstrarea locurilor de muncă şi prin consumul a circa un milion de tone de cărbune şi am reuşit să aducem pe profit o companie ma