Doborârea avionului militar turc de către Siria complică relaţiile dintre Damasc şi Ankara. Cele două ţări şi-au masat trupele la graniţă, pregătite de orice scenariu. Sursa: REUTERS
Separate de 900 de kilometri de frontieră, Turcia şi Siria par pregătite de un conflict militar.
Ankara a făcut primul pas şi, după ce a calificat incidentul de vinerea trecută drept "un act ostil", în urma căruia îşi va consolida securitatea la graniţă, a trimis joi un convoi cu zeci de vehicule militare încărcate cu baterii antirachetă, la 50 de km de frontiera cu Siria.
OK de la NATO
Presa de la Ankara a scris că premierul Recep Tayyip Erdogan ar fi cerut permisiunea Consiliului NATO pentru plasarea bateriilor antiaeriene în apropierea frontierei şi s-ar fi asigurat de sprijinul aliaţilor în acest sens.
Convocat în această săptămână la cererea Turciei, NATO a anunţat că este solidară cu Ankara, dar că nu se pune problema unei intervenţii militare a Alianţei în Siria, până când nu vor fi epuizate toate soluţiile politice.
Operaţiunea turcilor nu a rămas fără răspuns. Generalul Mustafa al-Sheikh, şeful Consiliului Militar Suprem, o structură a ofiţerilor superiori care au dezertat din armata siriană, a afirmat că Damascul ar fi trimis 170 de tancuri din Divizia Mecanizată a-17-a într-o regiune aflată la graniţa cu Turcia.
Generalul a explicat că blindatele staţionează în prezent în apropierea oraşului Alep, la aproximativ 30 de km de graniţa cu Turcia.
Operaţiune defensivă
"Militarii sirieni se pregătesc într-un fel sau altul pentru contracararea desfăşurării trupelor turce la graniţă sau de un posibil atac împotriva localităţilor ocupate de rebeli în zona de frontieră la nord de Alep", a spus generalul sirian.
Specialiştii consideră însă că desfăşurarea de forţe de către Turcia ar putea fi citită mai curând în cheie simbolică, defensi