Cam asta i-aş spune lui Victor Ponta, dacă aş avea ocazia să-l întâlnesc. Cu amendamentul că nu am intenţia să-i transmit că-i un prost (poate fi acuzat de multe, numai de lipsă de inteligenţă, nu!), ci că de ceva vreme a devenit prim-ministru.
Iar fişa postului unui prim-ministru include o grămadă de responsabilităţi în economie. Ponta poate încă este invidios pe colegul său Crin Antonescu, care-şi permite să se trezească la orele prânzului şi să facă doar declaraţii politice cu aere de soprană ieşită la pensie, dar un prim-ministru nu prea are timp să doarmă. Nemaivorbind că nici motive…
"It’s the economy, stupid!" Investiţiile în România reprezintă 0,1 la sută din PIB, o cifră care va deveni şi mai mică pe măsură ce interesul investitorilor pentru România va scădea. Proiectul Roşia Montană, cu investiţii de aproape un miliard de euro şi beneficii de vreo patru miliarde pentru statul român a intrat în moarte clinică. Vânzarea Cuprumin a picat şi nu s-a mai reluat. Oltchim, o companie cu datorii de sute de milioane de euro, este tot anunţată că se privatizează, dar fiecare nou ministru vine cu idei şugubeţe. Restul privatizărilor anunţate în scrisorile cu FMI se amână pentru o dată ulterioară, pentru că actualul guvern nu are timp în şedinţele săptămânale să discute aceste lucruri. Fiind ocupat, într-o proporţie de exact 75 la sută, aşa cum a mărturisit Ponta ziariştilor străini, cu planificarea loviturilor la adresa preşedintelui Băsescu. Iar din analiza ordonanţelor de urgenţă rezultă că şi restul de 25 la sută cam tot cu politica are legătură: de la trecerea în subordinea premierului a Inspectoratului de Stat în Construcţii la Monitorul Oficial, cam toate sunt circumscrise intereselor clientelare.
"It’s the economy, stupid!" Sau mai lăsaţi deoparte ifosele politice şi vedeţi cum gestionaţi insolvenţa Hidroelectrica, ca să nu tranf