Depistat în stadii incipiente, cancerul testicular se poate vindeca. Din păcate, în cele mai multe situaţii, este asimptomatic, ba, mai mult, poate fi confundat cu diferite probleme specifice aparatului genital masculin (de exemplu, epididimita, o inflamaţie la nivelul testiculelor).
Este şi cazul lui Pete Banks, un tânăr de 28 de ani din oraşul englezesc Leamington Spa. Banks a observat o umflătură la un testicul, dar medicul l-a asigurat că nu are de ce să se îngrijoreze, deoarece este posibil să aibă o infecţie (i s-au prescris antibiotice) sau o întindere musculară.
Prietena sa Anna spune că, până să apară acea umflătură, Pete avea o stare de sănătate excelentă: făcea sport cu regularitate şi se hrănea sănătos. Ba, mai mult, nu fumase niciodată.
Pe măsură ce timpul trecea însă, Banks a început să aibă dureri de spate care l-au trimis din nou la medic.
Analizele medicale au indicat faptul că acea umflătură de la nivelul testiculelor era o tumoareare care, din păcate, se extinsese la nivelul abdomenului inferior şi posibil la nivelul plămânilor.
Opt luni mai târziu, timp în care a făcut chimioterapie, Pete Banks a murit. Tratamentul a fost greu de suportat, deoarece boala a fost descoperită tradiv, iar cancerul se extinsese şi la organele din jur.
Mai frecvent la tineri
Această formă de cancer este mai frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani. În principiu, cauzele cancerului testicular sunt necunoscute, însă există o grupă vulnerabilă. În Manualul Merck, ediţia a XVIII-a, se specifică faptul că incidenţa cancerului testicular este de 2,5-20 de ori mai mare la persoanele cu criptorhidism (necoborârea unui testicul în scrot). Iar riscul de cancer se menţine crescut chiar şi în cazul în care acest defect a fost corectat chirurgical la scurt timp după naştere.
Riscul este