Un incendiu de mari proporții s-ar putea petrece oricând în inima distracției din Capitală întrucât accesul mașinilor de pompieri ori al ambulanțelor este blocat de terase.
Cel mai recent incident de amploare care s-a petrecut în Centrul Istoric a fost un incendiu care a avut loc în noiembrie 2011 și care s-a soldat cu un mort și 11 persoane intoxicate cu fum. Atunci, un bucureștean de 28 de ani a ars de viu într-un imobil situat deasupra unui bar. Tânărul a adormit cu lumânarea aprinsă pentru că, în urmă cu câteva zile, locatarilor li se tăiase curentul. Vecinii au spus că, din cauza improvizațiilor electrice și a lumânărilor, clădirea, clasată drept monument istoric, a mai ars şi în trecut.
Un astfel de scenariu s-ar putea repeta oricând în zona istorică, mai ales că din cauza problemelor cu electricitatea riveranii sunt nevoiți să folosească lumânări.
În prezent, străzile și așa înguste din Centrul Vechi sunt acoperite de terasele sutelor de baruri. Mese, scaune, umbrele și alte ornamente umplu aleile până la refuz. Abia este spațiu ca doi oameni să treacă unul pe lângă altul, este greu de imaginat cum s-ar putea strecura o autospecială de pompieri sau o ambulanță printre sutele de mese.
ISU a recunoscut problema
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Municipiul Bucureşti (ISUMB) recunosc că o intervenţie în zonă este problematică. „Dificultățile întâmpinate în realizarea intervențiilor din Centrul Istoric se datorează particularităților constructive, respectiv căile de acces înguste, casele lipite una de cealaltă, aglomerația, în special după-amiaza, seara și în weekend‟, a declarat Ovidiu Pană, purtătorul de cuvânt al ISUMB. Pentru o intervenție eficientă în aceste condiții, este necesară folosirea unor autospeciale de intervenție de gabarit redus. Acest lucru conduce la utilizării hi