Utilizaţi creme cu factor de protecţie 30, protejaţi-vă ochii fiindcă riscaţi să faceţi cataractă şi să vă scadă vederea şi, nu în ultimul rând, învăţaţi cum să vă măsuraţi umbra ca să aflaţi dacă e cazul să staţi la soare. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Supraexpunerea la razele soarelui are efecte dăunătoare asupra pielii, ochilor şi a sistemului imunitar. Patru din cinci cazuri de cancer de piele pot fi prevenite.
Vă prezenăm metodele esenţiale de protecţie.
1 Limitaţi perioada de expunere în timpul zilei folosind REGULA UMBREI
Razele ultraviolete sunt foarte puternice între orele 10.00 şi 16.00. În acelaşi timp, cel mai cald în zilele cu cod galben şi portocaliu e între orele 17.00 şi 18.00.
"O regulă de care e bine să ţineţi seama e să nu staţi la plajă atâta vreme cât umbra vă este mai scurtă decât corpul", explică medicul dermatolog Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina din Bucureşti.
2 Atenţie la radiaţii.
La nivelul pământului ajung în special radiaţii UVA şi o mică parte din cele UVB. Nivelul mai scăzut sau mai ridicat al acestora depinde de distanţa faţă de soare, de latitudine (e mai ridicat cu cât suntem mai aproape de regiunile ecuatoriale), dar şi de cât de înnorat e cerul.
Indexul UV (UVI) are valori între 0 şi 11 şi e deosebit de periculos dacă este mai mare de 8. Spre exemplu, ieri în Bucureşti şi Constanţa s-a atins un nivel al UVI de 8, în timp ce în zonele cu cod portocaliu a fost 7.
3 Folosiţi creme de protecţie.
"O cremă cu factor 30 e suficientă. Din cauza razelor UVB pielea se înroşeşte, însă razele UVA ajung pe pământ în cantitate mai mare şi sunt mai periculoase. Alegeţi creme care protejează şi de UVA, şi de UVB", recomandă medicul.
4 Protejaţi-vă ochii.
Ultravioletele pot afecta ochii ireversibil cauzând degradări ale retinei şi cataractă. Circa 20% dintre cazurile de catarac