Smochinii s-au uscat Au apărut doar câteva smochine firave Primarul Nicolae CuriciToţi cunosc calitatea dulceţii de smochine din Sviniţa, dar şi ţuica preparată din aceleaşi fructe de către sârbi. Smochinul este un arbust care de regulă nu creşte în România şi dacă ar fi să facem o glumă, pomul creşte în Sviniţa printre sârbi, acolo unde aerul este tot timpul mai cald cu un grad decât în restul ţării, iar gospodarii sviniţeni profită de aerul mediteranean adus de Dunăre şi au creat adevărate livezi cu care se mândresc.
Tradiţia face ca de mai bine de 20 de ani fiecare sârb să aibă în gospodărie cel puţin un smochin. Din cauza frigului abătut peste judeţul Mehedinţi în iarna 2011-2012 cu temperaturi care au coborât sub 19 grade, smochinii din Sviniţa s-au uscat.
„Toţi smochinii au fost afectaţi de ger, pentru că a fost perioada aceea la începutul lunii ianuarie când au fost temperaturile mai ridicate şi seva a început să lucreze, apoi a urmat mai bine de două săptămâni de ger năprasnic, de minus 20 de grade şi toţi au îngheţat, nu am mai avut ce să le facem decât să îi tăiem şi să aşteptăm să dea alţi lăstari tineri. Speranţe sunt pentru că majoritatea şi-au revenit, dar acum sunt foarte mici. Am tăiat smochinii bătrâni, care au mai bine de 20 de ani, dar nu mai aveam ce să le facem. Smochinul a devenit o etichetă pentru noi, nu găseşti gospodărie fără smochin şi fiecare are acasă dulceaţă şi ţuică. Anul ăsta cred că festivalul va fi mai sărac, dar tot se va ţine", a declarat Jiviţa Balaci, responsabil cu livada de smochini din Sviniţa.Primăria din Sviniţa, dar şi întreaga comunitate sârbă trăiesc cu speranţa că gerul nu a afectat şi rădăcinile smochinilor şi speră ca livezile să renască, iar istoria smochinului să meargă mai departe.
Smochinii s-au uscat Au apărut doar câteva smochine firave Primarul Nicolae CuriciToţi