Acţiunile care conduc spre suspendarea preşedintelui Băsescu şi acapararea puterii de către USL s-au tradus pe piaţa financiară prin slăbirea leului. Singura care mai poate stabiliza cursul este BNR. Estimarea noatră că pe termen scurt am putea vedea un curs de 4,55 lei/euro ar putea deveni o realitate mai devreme decât ne aşteptam, scriu analiştii ING Bank în raportul zilnic asupra pieţelor financiare. Sursa: ANDREI STĂNESCU
Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost schimbaţi guvernarea USL pregătind suspendarea preşedintelui. Este cert că lucrurile stau astfel, dat fiind că preşedintele senatului va deveni preşedinte interimar al României dacă actualul şef al statului este demis, în timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor controlează agenda parlamentată.
Şi mai îngrijorător, guvernul a declanşat o acţiune de ofensivă împotriva Curţii Constituţionale, din cauza deciziilor luate recent de aceasta. Prima a constat în prioritatea acordată preşedintelui Băsescu pentru a reprezenta România la Bruxelles, iar cea de-a doua în respingerea legii electorale.
Turbulenţele politice din România sunt de notorietate, dar de această dată, acapararea puterii de către USL este ceva suficient de serios încât să conducă la o depreciere de durată a cursului leu/euro.
Din fericire, până acum au fost evitate discuţiile în contradictoriu cu instituţiile internaţionale, aşa cum a procedat Victor Orban în Ungaria. Dimpotrivă, s-ar părea că ţinta de deficit bugetar impusă de FMI a fost atinsă în primul semestru, potrivit ministrului de finanţe Florin Georgescu (lucru care pare susprinzător, luând în calcul rezultatul după cinci luni), iar premierul a promis că îi va demite pe miniştrii care nu vor atinge ţintele impuse de FMI, mai scriu analiştii ING.