Vineri, leul s-a aflat la minimul istoric în raport cu dolarul. Specialiştii spun că este posibil ca tendinţa de scumpire a monedei americane să continue, ceea ce ar conduce la scumpirea benzinei, care va antrena şi alte creşteri de preţuri. Sursa: VLAD STĂNESCU
Motivul pentru care românii ar trebui să se teamă de o creștere suplimentară a monedei americane este acela că economia SUA putea avea un sprijin puternic din partea unui dolar apreciat.
Revenirea economiei americane este încă foarte anemică. Vineri, datele privind evoluția locurilor de muncă în Statele Unite ale Americii au fost dezamăgitoare, dat fiind că doar 80.000 noi locuri de muncă au apărut în economie, așa încât rata șomajului s-a menținut la nivelul de 8,2%.
Creșterea economică a scăzut de la trei procente, în al patrulea trimestru al anului trecut, la doar 1,9%, în primele trei luni din 2012. În opinia analiștilor financiari, politicienii au făcut prea puține pentru a redresa economia în ultimii doi ani, însă Federeal Reserve, sistemul de bănci centrale americane a luat măsuri extraordinare pentru a opri economia americană de la cădere.
Prima și a doua acțiune majoră prin care banca a venit în sprijinul economiei, cele două relaxări monetare, și-au produs deja efectele. Potrivit lui John Tamny, editor al RealClearMarkets, excesul injecțiilor de capital realizate de Fed au oprit creșterea economică a SUA să se materializeze.
"Cred că atunci când vorbim despre problemele economice ale SUA ne referim de fapt la simptome ale dolarului slab”, spune Tamny.
"Dacă obiectivul la nivel de politică monetară este de a devaloriza moneda, atunci investițiile vor fi la un nivel reduse, ca și creșterea economică”. De cealaltă parte, unii analiști susțin că un dolar mai puternic nu este bun pentru economia americană.
Acesta ar conduc