Cursuri speciale de pregătire pentru examen, un Bac diferențiat și schimbarea materiei- sunt soluțiile indicate de ministrul Ecaterina Andronescu pentru ca anul viitor rata de promovare să fie mai mare decât anul acesta.
Mediile mici obținute la Bacalaureat 2012 sunt dovada faptului că nu s-au luat măsuri clare, la timp, pentru remediere, crede Ecaterina Andronescu. După stabilirea rezultatelor finale, fiecare școală va face o analiză a situației și un plan concret de acțiune, cu termene clare, spune ministrul.
Cine își asumă schimbarea programei?
De asemenea, se va face o analiză și la nivelul Ministerului Educației, precum și la Centrul Național de Evaluare și Examinare, cel care elaborează subiectele pentru Evaluarea națională și pentru Bacalaureat. Ministrul a mai spus că e nevoie de concordanță între ceea ce se învață timp de patru ani la clasă și modul în care sunt formulate subiectele. Acest aspect, susțin experții în educație, este esențial pentru remedierea problemelor din sistem, însă niciun ministru de până acum nu a reușit să pună în practică un proiect de modernizare a programei, urmat de adaptarea subiectelor de examen.
Un Bac diferit, de anul viitor
Începând de anul viitor, examenul de Bacalaureat va suferi, din nou, modificări. Noile prevederi se află în acest moment în comisia de învățământ a Senatului, iar Ecaterina Andronescu crede că senatorii ar trebui să își încheie vacanța mai repede sau să organizeze o sesiune specială pentru ca schimbările legate de Bacalaureatul de anul viitor să poată fi făcute.
Ministrul a mai spus că îi încurajează pe cei care au picat Bac-ul să se prezinte la sesiunea din toamnă, când, spune ea, subiectele vor avea același grad de dificultate.