Un prim sondaj de opinie, realizat de IMAS pentru Europa FM, indică intenția a peste 64% dintre români de a-l demite pe Traian Băsescu, raportat la 27,4% care ar vota la referendum pentru menținerea lui în funcția de președinte al României. Asta dintr-un procent record, de aproape 80%, care afirmă că vor merge să voteze la referendum. Cum mi-e greu să cred că previziunea legată de o asemenea prezență masivă la urne se va concretiza, rezultatul final rămâne deschis și va depinde de capacitatea fiecărei tabere de a-și mobiliza atât susținătorii fideli (”nucleele dure”), cât, mai ales, de a-i convinge pe cei mai puțin hotărâți că ”cealaltă tabără e răul mai mare”.
În ce îi privește pe cei din urmă, e evident că în ultimele săptămâni, Traian Băsescu este în avantaj, reușind să inducă câteva idei: 1. că ”ceilalți” (în frunte cu Victor Ponta) sunt ”cel puțin la fel de răi” (pentru că au reușit în mai puțin de două luni să lovească în instituțiile statului cât el în 8 ani); 2. Că austeritatea nu a fost doar un ”rău necesar”, ci chiar un ”bine” pentru România (făcând uitate pomenile electorale ale lui 2009 ori ”forfetarul Pogea” care a a ucis peste o sută de mii de firme mici, lăsând fără venituri sute de mii de români – măsuri care apasă din greu pe deficitul bugetar).
Mai mult, adevărata lovitură de maestru (politic) a lui Traian Băsescu constă în faptul că a reușit să schimbe subiectul dezbaterii și al votului la referendum. Astfel, chiar dacă votul ar trebui să fie ”pro” sau ”contra” Băsescu președinte al României, ceea ce a ajuns să se discute e ”pro” sau ”contra” USL și Victor Ponta. Cum ar veni, a schimbat ținta.
Din această situație, USL și Victor Ponta au o singură ieșire. Dacă vor să fie siguri că Traian Băsescu va fi revocat, Victor Ponta ar trebui să-și dea demisia din funcția de prim-ministru. Lăsându-i pe Băsescu și susținătorii lui fără țin