Criza politică a adus românilor cu credite în euro şi salarii în lei câteva zeci de lei în plus la rată. Cursul de schimb a intrat în zona periculoasă, deprecierea leului într-un timp atât de scurt atrăgând tot mai mulți „rechini” speculatori. Derapajul economic poate arunca în aer situația creditelor la bănci. Sursa: ANDREI STĂNESCU
Un euro era cotat la 4,3219 lei, la începutul anului, iar vineri cursul oficial a fost de 4,5142 lei/euro, deci în creştere cu 4,4%. Astăzi, cursul a urcat la 4,5275 lei/euro. Faţă de începutul lunii februarie cursul este acum mai mare cu 4%. Numai de la învestirea guvernului condus de Victor Ponta, acum două luni, euro a crescut cu 2,5%, la cursul oficial.
Concret, pentru o rată lunară de 300 de euro, un român trebuia sa scoată din buzunar 1.296 de lei la începutul lui ianuarie. În prezent, pentru aceeaşi rată un român plăteşte 1.358 de lei, deci cu aproape 60 de lei mai mult.
Faţă de începutul lunii februarie, când rata la bancă era echivalentul a 1.303 lei, creşterea este cu 55 de lei.
Ce a mai mare parte din plusul la rată a venit în ultimele două luni, când leul a intrat pe un puternic trend de depreciere în raport cu moneda europeană. Astfel, dacă la începutul lui mai debitorul achita băncii 1.320 de lei, acum plăteşte cu 38 de lei mai mult. Față de începutul anului rata crescuse în mai cu 24 de lei.
În criză, deprecierea leului a fost parțial compensată în evoluția ratei de o scădere de dobândă, generată de diminuarea indicelui Euribor, în funcție de care se calculează ratele dobânzilor variabile ale creditelor în euro. Însă, în ultimul timp, evoluția dobânzii a fost relativ constantă.
În prezent, băncile au 700.000 de restanțieri. Din volumul total de credite acordate de instituțiile de credit și cele finanicare nebancare, care se ridică la 306,9 mld. lei, aproape 63