Londra riscă să piardă statutul de prim centru financiar mondial din cauza manipulării dobânzilor Libor şi Euribor. Sursa: REUTERS
Manipularea pieţelor financiare de către a doua mare bancă britanică, Barclays, a generat un adevărat tsunami la Londra.
Dovada gravităţii acestui scandal este dată de anunţul premierului David Cameron privind declanşarea unei anchete parlamentare asupra practicilor bancare, dar şi de decizia Oficiului britanic pentru Combaterea Fraudelor Majore de a investiga penal afacerea manipulării dobânzilor Libor şi Euribor.
Presa scrie că acuzaţii similare ar plana şi asupra altor bănci britanice sau străine. Scandalul soldat cu decapitarea conducerii băncii, după demisiile preşedintelui Marcus Agius, a directorului general Bob Diamond, şi a directorului de operaţiuni Jerry del Missier, poate lua o întorsătură care ar putea atrage răspunderea unor oficiali ai Bank of England şi a unor reprezentanţi ai Trezoreriei. Barclays a emis un document care sugerează că în 2008 un oficial al Bank of England, aflat sub presiunea guvernului, a încurajat banca să îşi prezinte cotaţii mai scăzute ale dobânzilor interbancare, Libor.
Pentru moment, Barclays va achita doar o amendă de 59,5 milioane de lire sterline (92 milioane de dolari).
Banca a anunţat şi că a ajuns la un acord cu autorităţile din SUA şi Marea Britanie, de a plăti penalităţi de 290 milioane lire sterline pentru a pune capăt anchetei internaţionale.
Dobânda Euribor este stabilită de 44 de bănci şi e utilizată ca indicator de referinţă pentru mii de miliarde de credite şi instrumente financiare în euro. Libor este rata dobânzii pe piaţa de împrumuturi interbancare din Londra.
Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci.
Citi