Săptămâna trecută, Kim Lane Scheppele, director al Programului de Drept şi Afaceri Publice de la Universitatea Princeton, transmitea pe blogul de pe NYT al lui Paul Krugman (laureatul Premiului Nobel pentru economie) un semnal de alarmă despre criza politică din România. Scheppele a oferit în exclusivitate revistei 22opiniile sale asupra consecinţelor privind statul de drept, în contextul suspendării preşedintelui.
Procedura constituţională normală reprezintă o frână în calea disputelor politice, astfel încât politicienii trebuie să se gândească bine înainte de a acţiona. Dar, săptămâna trecută, premierul român a acţionat rapid şi i-a schimbat pe şefii celor două camere ale parlamentului, l-a concediat pe Avocatul Poporului, i-a ameninţat cu suspendarea din funcţie pe judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) şi, ulterior, a emis ordonanţe de urgenţă care nu doar că au împiedicat o evaluare constituţională a acţiunilor sale, dar, în acelaşi timp, au schimbat regulile pentru suspendarea preşedintelui – toate cu scopul de a scăpa de principalul său adversar politic. Aceste schimbări au demonstrat că Ponta şi aliaţii săi se află mai presus de lege, aruncând ţara într-un fel de „stare de necesitate juridică“. Indiferent de simpatiile pentru una sau alta dintre părţi, este periculos pentru orice lider să înlăture constrângerile legale şi să acţioneze aşa cum a făcut-o Ponta, cu atât mai îngrijorător cu cât Ponta nu a fost ales. La ora actuală, guvernul său se află la putere doar pentru că guvernele anterioare au eşuat. În vreme ce sondajele de opinie par să-i fie favorabile deocamdată, el acţionează fără un mandat democratic şi fără autorizaţie legală.
Rescrierea regulilor în timpul jocului
Practic, se pare că nu mai există Constituţie. Preşedintele, Avocatul Poporului şi judecătorii CCR au mandate fixe, prevăzute în