Publicația americană Wall Street Journal scrie, azi, în varianta online, despre deciziile Curții Constituționale din România și amintește criticile pe plan intern și internațional la adresa măsurilor luate de guvernul condus de Victor Ponta. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Este vorba despre măsurile luate înainte de votul de suspendare a președintelui Traian Băsescu, printre care: schimbarea Avocatului Poporului și a legii referendumului, pentru demiterea mai facilă a președintelui.
Sursa citată amintește declarația făcută, ieri, de purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, care a folosit ”un limbaj puternic” pentru a condamna procesul de suspendate, spunând că este ”inacceptabil ca un stat din Uniunea Europeană să încalce principiile fundamentale ale statului de drept”.
Ponta a replicat că poporul român, nu cancelarul german Angela Merkel sau alți lideri europeni, va decide dacă Băsescu trebui să mai fie sau nu președinte. El a spus că românii vor vota în 29 iulie, ”și speră că vocea lor va fi respectată”.
Avertisment din partea CE
WSJ amintește și reacția Comisiei Europene, care a avertizat, vineri, că este îngrijorată de acțiunile lui Ponta, care ”par să reducă din puterile efective ale unei instituții independente, cum este Curtea Constituțională” și a cerut României să respecte ”principiile și valorile europene”.
În același timp, și autoritățile de la Washington au cerut Bucureștiului să respecte ”statul de drept și idealurile democratice”.
UE se teme acum ca democrația să nu aibă de pierdut în România, țara care s-a alăturat Uniunii în 2007, având în vedere luptele, ce au durat aproape un an, între Bruxelles și Ungaria tocmai pe acest gen de teme, legate de independența justiției și libertatea presei, precizează sursa citată.
Astfel de dispute asupra standardelor politice au reprezent