Justitia romana, care a pus recent in discutie imunitatea celor puternici, a intrat acum in ochiul ciclonului crizei politice care zguduie Romania, apreciaza expertii interogati de AFP.
Presedintele suspendat Traian Basescu a acuzat majoritatea de centru-stanga ca are drept scop final, dincolo de distrugerea sa, punerea sub control a justitiei.
La randul sau, coalitia social-liberala (USL) ajunsa la putere in mai ii reproseaza lui Basescu interventiile in justitie.
"In toata Europa, justitia joaca un rol din ce in ce mai politic, in special din cauza crizei sistemului democratic", explica Jean-Michel De Waele, specialist in problemele Europei de Est la Universitatea libera din Bruxelles.
"In tarile post-comuniste precum Romania, aceasta tendinta este cu atat mai puternica cu cat elitele politice sunt putin legitime, este deci nevoie de o mediere, de cineva care sa spuna ce este drept si ce nu", adauga el, notand ca oamenii politici tind sa instrumentalizeze justitia.
Dar, dupa ani de supunere sau complacere, justitia romana, supravegheata indeaproape de Bruxelles de la intrarea in Uniunea Europeana in 2007, da semne serioase de independenta.
Mai intai, la nivelul Parchetului National Anticoruptie (DNA), laudat de ani de zile de Bruxelles pentru "bilantul convingator" in afacerile de inalt nivel.
Dupa criticile din trecut, presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, a recunoscut in martie, cand se afla inca in opozitie, ca aceasta institutie functioneaza eficient, anchetand si oameni aflati in fuctii de conducere.
Dar semnalul cel mai puternic a fost dat in 20 iunie de un verdict istoric al Inaltei Curti de Casatie si Justitie care l-a condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, pentru coruptie, pe fostul premier Adrian Nastase, om forte in PSD si mentor polit