Alcoolul, chiar în cantităţi mici, ca şi băuturile reci cu zahăr sau cele ce conţin cofeină deshidratează. Sursa: SHUTTERSTOCK
Alcoolul este un diuretic – ceea se înseamnă că duce la deshidratare - şi interferează cu capacitatea corpului de a-şi regla temperatura.
Alcoolul, de asemenea, dilatează vasele de sânge, ceea ce face şi căldura. De aceea, această combinaţie creşte riscurile pentru sănătate putând duce inclusiv la deces.
Apă plată, sucuri fără îndulcitori şi lapte bătut
"Alcoolul este un stres în plus pentru organism, fiindcă îi diminuează capacităţile în condiţiile în care este deja epuizat de căldura extremă. În plus, alcoolul creşte diureza, ceea ce înseamnă că accelerează deshidratarea. Recomand să nu consumaţi nici băuturi foarte reci pe caniculă, pentru că de asemenea se accentuează deshidratarea. Şi cantităţile mari de cofeină sau băuturi dulci sunt contraindicate în zilele în care organismul este stresat", sunt recomandările medicului specializat în urgenţe Alis Grasu, coordonator al Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti.
În schimb, ea recomandă apa minerală, cea plată, sucurile naturale fără îndulcitori, ceaiurile neîndulcite sau puţin îndulcite. "La fel de hidratante ca apa sunt iaurtul şi laptele bătut. Ca fructe, sunt foarte bune pepenele, roşu şi galben, vişinele, piersicile etc.", adaugă medicul Alis Grasu.
Chiar şi atleţii pot suferi din cauza temperaturilor extreme, mai spun medicii. Sunt trei etape în care problemele se manifestă: mai întâi apar crampe cauzate de pierderea sodiului din cauza transpiraţiei. A doua etapă este epuizarea cauzată de deshidratare.
Infarctul de la caniculă, a treia şi cea mai periculoasă etapă, poate duce la şoc, cedarea organelor şi deces. Reţineţi faptul că şi cantităţi moderate de alcool - o doză pentru femei, două pentru bărbaţi - vă expun la riscuri pe vreme ca