Cursurile din şcolile postliceale se ţin după-amiaza, aşa că elevii pot merge şi la serviciu. La absolvire, devin agenţi vamali, editori de imagine, asistenţi medicali. Sursa: REUTERS
După eşecul de la Bacalaureatul de anul trecut, şcolile postliceale au început să fie văzute drept soluţia de avarie. Rezultatele înregistrate anul acesta la Bac anunţă un interes cel puţin la fel de mare, dat fiind faptul că acestea sunt singurele instituţii de învăţământ în care diploma de Bacalaureat nu e obligatorie.
Oferta profesionalelor nu este foarte mare în acest moment, însă lucrurile s-ar putea schimba în curând. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat recent că intenţionează să extindă reţeaua de postliceale, iar o decizie în acest sens va fi luată după afişarea rezultatelor finale la examenul de Bacalaureat.
Admiterea, o formalitate
În instituţiile de acest tip, tinerii pot învăţa fie dimineaţa, fie după-amiaza, în aşa fel încât cei care au serviciu să nu fie nevoiţi să renunţe la el. Durata studiilor este de doi sau de trei ani, în funcţie de specializare, iar la final se susţine un examen de absolvire.
Cele mai multe şcoli postliceale pregătesc asistenţi medicali şi de farmacie, iar admiterea se face fie printr-un test grilă, interviu sau pe baza mediilor din anii de studiu.
La Şcoala sanitară postliceală "Carol Davila", unde s-au format o treime dintre asistenţii medicali din ţară, admiterea are loc în 30 iulie, iar candidaţii susţin un test grilă.
Există însă şi instituţii unde sunt acceptaţi toţi candidaţi care se înscriu, fără să existe vreun criteriu de selecţie.
2 ani
durează studiile la Şcoala Tehnică Postliceală de Artă Teatrală şi Cinematografică
ŞCOALA SANITARĂ "CAROL DAVILA" Specializări: asistent medical generalist, asistent medical de b