Cu note de 1 şi 2, aşa se intră astăzi la liceu. Consecinţele acestei practici se vor vedea peste patru ani, în numărul picaţilor la Bac.
Bacalaureatul ar putea deveni un examen inaccesibil pentru elevii slabi care intră acum la liceu
Sursa: VLAD STĂNESCU
Educaţia a fost, ieri, în doliu, după ce rezultatele a două dintre cele mai importante examene naţionale au arătat, negru pe alb, că elevii români sunt pe zi ce trece mai slab pregătiţi.
În timp ce Bacalaureatul a atins pragul de jos, cu o promovabilitate de numai 43,04%, notele Evaluării Naţionale au demontat mitul conform căruia la clasele mici se învaţă mai mult. 34% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au reuşit să obţină nici măcar "ruşinosul" 5. Chiar şi aşa, spun profesorii, toţi vor intra "undeva" , graţie învăţământului obligatoriu până la zece clase.
"Merg bine mersi la liceu şi cei rămaşi corigenţi, pentru că urmează a doua etapă a repartizării", explică Mariana Sideraş, directoarea Şcolii 12 din Capitală.
Un cerc vicios
Simona Crisbăşanu, coacher educaţional, atrage aten ţia că "bobocii" Evaluării de astăzi vor fi "repetenţii" Bacalureatului de mâine. "Liceele din toată ţara coboară an de an ştacheta. La Mecanică Fină, spre exemplu, acolo unde îi ajut pe copii să se pregătească de Bac, acum câţiva ani se intra cu 5-6. Astăzi, se intră chiar şi cu 2", spune Simona Crisbăşanu.
Că liceul a devenit o instituţie fără coloană vertebrală o dovedeşte situaţia din Bucureşti, unde la peste 90 de profile s-a intrat cu medii cuprinse între 4,50 şi 3,30. Notele de la admitere sunt cel mai bun indicator pentru rezultatele de la Bacalaureat, crede Simona Crisbăşanu, care dă vina pe programă. "Când intră la liceu, toţi trebuie să înveţe după aceleaşi manuale, ori mulţi au un handicap greu de recuperat şi se trezesc într-a XII-a că luptă şi pentru un amărat de 6", spune Crisbăşanu