Verdictul de plagiat poate duce la pierderea şcolii doctorale a Universității din București, a anunţat ministrul Educaţiei. Rectorul instituției crede că aceasta este o formă de presiune. Sursa: FOTO: CODRIN PRISECARU
La o lună după ce revista ştiinţifică "Nature" publica articolul despre plagiat care a aruncat în aer scena politică, în România nu s-a ajuns încă la un verdict clar, acceptat de toată lumea. Singura decizie luată în acest caz, care arată că lucrarea reprezintă un plagiat, este cea a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a dat verdictul în ziua în care, prin ordin de ministru, Liviu Pop a dizolvat consiliul.
CNATDCU a cerut ministrului Educaţiei retragerea titlului de doctor al premierului, însă ministrul susţine că acest organism nu are niciun drept să se pronunţe în privinţa lucrării, lucru infirmat însă de lege.
În acest caz, Andronescu a dat girul Consiliului Naţional de Etică, aflat în subordinea ministerului Educaţie, organism care, până acum, nu a făcut decât să tergiverseze lucrurile. Mai mult, cu câteva zile în urmă, preşedintele şi un membru al Consiliului au demisionat.
Primii care vor da un verdict sunt membrii Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti. Vineri, ministrul i-a atenţionat însă, subtil, şi le-a pus în vedre faptul că un verdict de plagiat i-ar putea costa pierderea şcolii doctorale.
Rectorul instituţiei, Mircea Dumitru, spune că declaraţia ministrului poate fi interpretat ca o formă de presiune, dar că universitatea îşi face treaba şi va da un verdict corect cât de repede. "Până la adoptarea unor măsuri punitive, există foarte multe elemente care trebuie analizate. Spre exemplu, este nevoie şi de o analiză a ARCIS, nu e suficientă decizia ministrului", arată rectorul.
Săptămâna aceasta, Senatul universităţii va aproba re